Μαρινάκης για Σαμαρά: «Στην επέτειο του δημοψηφίσματος επέλεξε να κάνει βίντεο κατά της παράταξης»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στο Blue Sky για το βίντεο του πρώην πρωθυπουργού, τη δολοφονική επίθεση με γκαζάκια στη Θεσσαλονίκη αλλά και για την υπόθεση Ντόκου.
Απάντηση στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τα βίντεο του πρώην πρωθυπουργού στα οποία εξαπολύει βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ο κ. Σαμαράς, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει για σειρά κυβερνητικών επιλογών, από τα εθνικά θέματα και την οικονομική πολιτική έως ζητήματα όπως ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών και η ακρίβεια, ενώ σημείωσε ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για την πιθανή απώλεια της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Σε συνομιλία που δημοσιοποιήθηκε, υπήρξαν επίσης αιχμές για τη διαγραφή του και αναφορές στη σημερινή πορεία της παράταξης.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Blue Sky, τόνισε ότι τα συγκεκριμένα βίντεο, χρονικά τοποθετημένα 11 χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2015, θα περίμενε να αφορούν το εν λόγω δημοψήφισμα, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ήταν τότε πρόεδρος της ΝΔ.
«Όταν είδα ότι είχε αναρτήσει κάποια βίντεο ο κ. Σαμαράς, δεδομένης και της ημερομηνίας, 5 Ιουλίου, 11 χρόνια μετά την επέτειο του διχαστικού δημοψηφίσματος με δεδομένο ότι τότε ήτανε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πίστεψα ότι θα κάνει ένα βίντεο για αυτές τις ημέρες γιατί είναι καλό να μην ξεχάσουμε. Επέλεξε να κάνει βίντεο εναντίον της παράταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ακόμη ότι δεν προτίθεται να εισέλθει σε αντιπαράθεση με πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως «χρέος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει πολιτική για το παρόν και το μέλλον, να βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και όχι να μπαίνει σε διαδικασίες σχολιασμών ή αντεγκλήσεων με βάση μια προσωπική ατζέντα».
«Κάποιοι στη χώρα μας επιλέγουν να πιστέψουν κάποιους ξένους και όχι τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως, τοποθετήθηκε και για την υπόθεση του Θάνου Ντόκου, με τον κ. Μαρινάκη να σημειώνει πως: «μου έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι κάποιοι στη χώρα μας και μάλιστα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιλέγουν να πιστέψουν κάποιους ξένους, Ρώσους εν προκειμένω, που δηλώνουν φαρσέρ -διατηρούμε πολλές και σοβαρές αμφιβολίες για αυτό- και όχι τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας.
Δηλαδή αυτό το οποίο λένε κάποιοι από τη συγκεκριμένη χώρα με την συγκεκριμένη τελοσπάντων συμπεριφορά, είναι για αυτούς πιο αξιόπιστο από αυτό το οποίο λέει με μια σειρά από επιχειρήματα ο Έλληνας σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.
Το δεύτερο, το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι λυπηρό και αφορά πάλι την αντιπολίτευση, είναι το γεγονός ότι σε κάτι το οποίο φαίνεται ότι είναι μία νέα υβριδική απειλή στην οποία έχουν πέσει θύμα ξένοι ηγέτες, όχι απλά ομόλογοι του κυρίου Ντόκου, ηγέτες κρατών, οδήγησε την αντιπολίτευση επιπόλαια και χωρίς να πάρει τα δεδομένα και μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, να ζητήσει μέσα σε λίγες ώρες την παραίτηση του κυρίου Ντόκου. Είναι ένα σοβαρό προφανώς θέμα, ως προς την διάσταση της νέας υβριδικής απειλής που υπάρχει.
Όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή όμως ουδέν δεδομένο το οποίο πλήττει την εθνική ασφάλεια δεν μεταφέρθηκε σε καμία συνομιλία. Και αν ακούσει κανείς τα όσα είπε ο κ. Ντόκος, γιατί η αντιπολίτευση έσπευσε να καταδικάσει τον κύριο Ντόκο πριν τον ακούσει, αυτό δείχνει και έναν πανικό και μια απελπισία, ειδικά στα κόμματα που έβγαλαν ανακοίνωση, ο κύριος Ντόκος με βάση μια σειρά από δεδομένα, πίστευε ότι συνομιλούσε με ένα πρόσωπο -και μάλιστα με εικόνα- το οποίο γνώριζε και είχε και προηγούμενη συνομιλία δια ζώσης.
Προφανώς όλο αυτό οδηγεί και την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη στην περαιτέρω ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας και σίγουρα είναι μια συζήτηση πάρα πολύ σοβαρή που πρέπει να την κάνουμε και συνεχώς να ενισχύουμε τα φίλτρα, όχι, όμως, με όρους μικροπολιτικής αντιπαράθεσης».
Να μην κρύβουμε «κάτω από το χαλί» την αλήθεια
Τέλος, αναφορικά με τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των στελεχών της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη και την δολοφονία της Βάγιας Νέστορα, ο Παύλος Μαρινάκης είπε:
«Αναμένουμε από την Ελληνική Αστυνομία, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, να εντοπίσει, να συλλάβει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Γιατί η δουλειά της αστυνομίας και των αρχών δεν είναι μόνο να βρούνε κάποια πρόσωπα, αλλά να διεξάγουν μία εμπεριστατωμένη έρευνα και στη συνέχεια η Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της, όπως εκείνη πιστεύει, χωρίς παρεμβάσεις.
Είναι μία τραγωδία αυτό το οποίο συνέβη, αυτή η δολοφονία. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε αυτή την τραγική κατάληξη, θα ήταν άλλη μία φορά, σε συνέχεια πολλών επιθέσεων και σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και σε δημοσιογράφους όπου θα «ξεχνιόταν» μετά από μία δύο ημέρες. Χρέος μας είναι να μην ξεχάσουμε και όχι με όρους εκδίκησης, αλλά με όρους επιβίωσης, να σβήσει οριστικά την όποια λογική, έστω και εξ αντανακλάσεως ή έμμεσης, δικαιολόγησης, εγώ θα πω και ηπιότερων συμπεριφορών, οι οποίες όμως είναι συμπεριφορές εγκληματικές.
Η κατάληξη είναι η δολοφονία αυτή. Η αρχή, πολλές φορές, είναι πιο ήπιες συμπεριφορές. Ένας δήθεν «αγωνιστής» φοιτητής που πάει με καδρόνι να χτυπήσει συμφοιτητή του, κάποιος άλλος ο οποίος μπορεί να πάει στο σπίτι κάποιου πολιτικού ή κάποιου δημοσιογράφου και να πετάξει τρικάκια, όπως «χαϊδευτικά» τα αποκαλεί ένα μέρος του πολιτικού συστήματος.
Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό το οποίο έκαναν κάποιοι άλλοι σε άλλες τραγωδίες και να ταυτίσουμε τους δολοφόνους με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Σε καμία περίπτωση. Όμως, η συμπεριφορά των πολιτικών μας αντιπάλων, πολλών κομμάτων, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς και κάποιες φορές της κεντροαριστεράς, έριχνε λάδι στη φωτιά ή τέλος πάντων έμμεσα ή άμεσα κάποιες άλλες φορές, γιατί έχουν πάει μέχρι και μάρτυρες υπεράσπισης σε δολοφόνους, υπέθαλψε τέτοιες συμπεριφορές. Νομίζω ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό. Ουσιαστικό και όχι υποκριτικό. Ένα τέλος και να είμαστε όλοι μαζί στο αυτονόητο, στην τήρηση του νόμου.
Να συμφωνήσουμε ότι η κατάληψη είναι μία παράνομη πράξη, ότι κάθε παρουσία οποιουδήποτε στο σπίτι κάποιου άλλου είναι κάτι το οποίο πρέπει να καταδικάζεται και οι αρχές να επιλαμβάνονται. Και το κυριότερο για να κλείσω την απάντηση όπως ξεκίνησα, γιατί αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο, η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και στη συνέχεια η δικαιοσύνη και οι δολοφόνοι, όσοι τέλος πάντων εμπλέκονται σε αυτή τη δολοφονία και τις υπόλοιπες δολοφονικές επιθέσεις να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ζήτημα του να μην κρύβουμε «κάτω από το χαλί» την αλήθεια και όσα ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες και θεωρώ ότι δικαιολόγησαν, εγώ θα πω κάποιες φορές ηπιότερες και κάποιες φορές όχι ηπιότερες συμπεριφορές. Και ακόμα και ο δικός μας πολιτικός χώρος τις προηγούμενες δεκαετίες φοβήθηκε να αντιμετωπίσει με θάρρος, να πάρει και το πολιτικό κόστος, όλα αυτά τα φαινόμενα.
Ο εγκληματίας είναι εγκληματίας. Η κατάληψη είναι παράνομη πράξη. Οτιδήποτε στρέφεται ενάντια σε ένα φοιτητή, σε ένα καθηγητή, ακόμα και να τον εμποδίζεις να μπει στο πανεπιστήμιο του, να χάσει ένα εξάμηνο, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται με την κοινή λογική και όχι με το να το δικαιολογήσουν ως μια δήθεν επαναστατική πράξη.
Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στο σημείο αυτό, βρέθηκαν να είναι θύματα μίας δολοφονικής επίθεσης επειδή ανήκουν σε ένα κόμμα. Όταν το εντός εισαγωγικών «έγκλημα», το οποίο έκαναν και η Αφροδίτη Νέστορα έχασε τη μητέρα της, δολοφονήθηκε η μητέρα της Αφροδίτης, Νέστορα, επειδή η κόρη της έκανε το «προπατορικό αμάρτημα», για κάποιους φασίστες ενός άλλου άκρου εγκληματίες, αυτό είναι εγκληματίες, να πολιτευτεί με τη Νέα Δημοκρατία στην Α Θεσσαλονίκης είναι. Δεν υπάρχει κάτι πιο τραγικό από αυτό».